Runners & Sports Lab

Het Runners & Sports Lab biedt medisch expertise met diensten die alle gericht zijn op het optimaal begeleiden van sporters. Denk hierbij aan: voet- en ganganalyse, 3D- geprinte zolen, shockwave, echografie, testen en keuringen, sportfysiotherapie en sportdiëtist.

Neem contact op 

Sportfysiotherapie

Pieken op het juiste moment

De sportfysiotherapeut bij Summit Health speelt een belangrijke rol bij preventie, voorlichting en advies voor iedereen die wil gaan sporten of sport als hobby of beroep heeft.

De sportfysiotherapeut behandelt cliënten die na ziekte of blessures weer aan het werk willen en/of weer willen sporten. Hij begeleidt en adviseert ervaren sporters die hun sport op hoog niveau willen beoefenen. Bij Summit Health zijn hiervoor alle faciliteiten aanwezig. Niet alleen intern door goede trainingsapparatuur en trainingsruimte, maar er is ook een zwembad aanwezig voor revalidatie uren.

De meeste klachten waarmee mensen naar de sportfysiotherapeut gaan, zijn blessures aan de knie, enkel en schouder. De therapie richt zich niet alleen op het herstel van de getroffen gewrichten, maar kan ook bedoeld zijn om juist die lichaamsdelen te trainen die nog wel belastbaar zijn. De sportfysiotherapeut werkt nauw samen met sportverenigingen. Ook werkt hij veel en intensief samen met andere disciplines in de zorg, zoals sportartsen, chirurgen en sportmasseurs en met verantwoordelijken voor het arbobeleid bij bedrijven.

Sportspreekuren:

Voor alle sporters uit het sportnetwerk, maar ook voor sporters die eerste hulp na sporttrauma nodig hebben. Meldt dit wel van te voren bij de receptie van Summit Health of telefonisch: 0174-511126

Neem contact op 

Sportgeneeskunde

Summit Health werkt nauw samen met de sportartsen van het Medisch Centrum Haaglanden/Antoniushove, Robert van Oosterom en Peter van Veldhoven. U kunt bij deze sportartsen terecht voor een snelle diagnose, doeltreffende behandeling, preventief advies en sportkeuringen. Ook als u (nog) niet aan sport doet, bent u van harte welkom.
Wanneer een grote groep sporters gekeurd wil worden, is het in voorkomende gevallen na overleg mogelijk dat de keuringen door de sportartsen uitgevoerd worden bij Summit Health in .

Door de goede samenwerking met andere specialismen, kunnen de sportartsen van het MCH als dat nodig is, snel gebruik maken van de expertise van radiologie, orthopedie, cardiologie en het laboratorium.

Voor het maken van een afspraak voor een consult bij de sportarts heeft u een verwijsbrief van uw huisarts nodig. Voor het maken van een afspraak voor een sportmedisch onderzoek (sportkeuring) is geen verwijzing nodig. Veel verzekeraars hebben een vergoedingsregel voor Sportgeneeskunde via het aanvullende pakket. Dit gaat dus niet van het eigen risico af.

MCH Antoniushove
Sportartsen: Robert van Oosterom en Peter van Veldhoven
Burg. Banninglaan 1
2262 BA Leidschendam
070- 357 42 35
www.mchaaglanden.nl/sportgeneeskunde

Neem contact op 

Inspanningstesten

De Quark inspanningstest met ademgasanalyse biedt een adequate en betrouwbare basis voor het in kaart brengen van het prestatievermogen. De test bestaat uit een opklimmende inspanning op de fiets of op de loopband.

Voor wie?

Sporters die willen weten wat hun huidige prestatieniveau is en hoe ze zich kunnen verbeteren in hun sport. Daarnaast kan deze test bij inspanning gerelateerde klachten ingezet worden om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Denk hierbij aan kortademigheid, vermoeidheid of prestatieverlies.

Wat wordt er gemeten?

Geleverd vermogen in wattage, hartslag, vermoeidheidsgraad, ademhalingsanalyse, lactaatmeting, omslagpunt, maximale zuurstofopname (VO2 Max), hartslagzones, vetpercentage, Body Mass Index, lengte, gewicht.

Meerwaarde voor de sporter

Voor de sporter biedt deze test meerwaarde doordat de VO2 Max en het omslagpunt nauwkeurig worden bepaald. Hiermee wordt een goed onderbouwd trainingsadvies gegeven met als handvat jouw trainingszones.

Wanneer?

De Quark inspanningstest kan het beste meerdere malen per jaar afgenomen worden. Bijvoorbeeld tweemaal in de voorbereidingsperiode en éénmaal in de wedstrijdperiode.

Benodigdheden

Wielrenners kunnen hun eigen fiets meenemen. Neem sportkleding mee en een handdoek. Er is douchegelegenheid aanwezig.

Aanbeveling

Wij adviseren u twee dagen voor de inspanningstest geen intensieve/zware training meer uit te voeren en alleen nog maar licht te trainen.

Neem contact op 

Sport Diëtiek

Goede voeding maakt het verschil tussen winnen en verliezen

Als sporter heb je vaak veel vragen op voedingsgebied, zoals: Wat kan ik het beste eten voor, tijdens en na het sporten? Zijn sportdranken verstandig om te gebruiken? Hoe bereik ik het ideale gewicht? Hoeveel eiwitten heb ik nodig voor spieropbouw? Hoe krijg ik optimale glycogeenvoorraden? Hoe kom ik van maag- en darmklachten af tijdens het sporten? Heb ik extra vitamines nodig? De sportdiëtist weet antwoord op al je vragen over voeding en sport.

De sportdiëtist maakt voor iedere sporter een individueel voedingsplan dat aangepast is aan de leefstijl, het doel en de voorkeuren van de sporter. Hierbij wordt rekening gehouden met het trainingsschema, de duur en intensiteit van de trainingen en de tijden waarop getraind wordt. Iedere sport stelt zijn eigen voedingseisen. Iedere sporter heeft zijn eigen voedingsplan. Het voedingsplan is maatwerk dat feilloos moet aansluiten op de wensen en mogelijkheden van de sporter. De sportdiëtist is de expert die de sporter helpt het hoogst mogelijke prestatieniveau te bereiken en te behouden. Wil je ook optimaal presteren met de juiste voeding vraag dan om een sportvoedingsadvies bij Summit Health.

Wil ook jij in de moderne sportwereld optimaal presteren, dan is het niet langer voldoende om te vertrouwen op natuurlijke aanleg, zwaar trainen, een superieure uitrusting of wilskracht. Een gezond en goed uitgebalanceerd voedingspatroon is doorslaggevend voor het verschil tussen winnen en verliezen, tussen een individuele topprestatie neerzetten of eenvoudigweg de finish bereiken. Het kan het verschil maken tussen een gouden medaille of de vierde plaats.

Ga voor goud op je bord!

Neem contact op 

Ganganalyse en 3D- geprinte zolen

Bij het ontwerp van het 3D- zooltje staat de dynamische loopanalyse en- scan centraal. Voor preventie en orthopedische doeleinden is dit een enorme vooruitgang. Door een dynamische scan worden de krachten en bewegingen tijdens een loopanalyse geanalyseerd. Dit wordt verwerkt in het ontwerp van het zooltje. Het geeft meer sturing i.p.v. alleen ondersteuning, zoals bij conventionele zooltjes en de zooltjes gaan veel langer mee.

Paula Radcliffe

Ook wereldrecordhoudster Paula Radcliffe is ambassadeur van deze nieuwste technologie. Zij heeft vorig jaar voor de dynamische inlegzolen gekozen, omdat deze dankzij de mogelijkheden van 3D-printing volledig gepersonaliseerd kunnen worden naargelang de specifieke loopstijl van elke atleet. "Ik gebruik de inlegzolen preventief tijdens looptrainingen en om overbelasting te voorkomen tijdens work-outs. Sinds mijn blessure ben ik voorzichtiger dan ooit. Ik wil er zeker van zijn dat mijn voeten goed verzorgd worden zodat ik 100% voorbereid ben op de London Marathon. Dankzij de 3D-geprinte zolen ben ik terug op wedstrijdniveau en daar ben ik heel blij om."

Productie

Het maken van 3D-geprinte inlegzolen verloopt volgens een vast proces. Eerst wordt er een dynamische scan van ieders loopstijl gemaakt. Vervolgens analyseert de fysiotherapeut het voet-afrolpatroon om na te gaan waar precies en in welke richting extra steun nodig is. Op basis van deze analyse en input wordt een ontwerp gegenereerd tot een gepersonaliseerde inlegzool dat vervolgens ge-3D-print wordt. Tenslotte wordt er op de geprinte zool een schok dempende toplaag aangebracht voor extra comfort. Deze nieuwe technologie is voor iedereen toegankelijk.

Neem contact op